Inarilainen erakkotarina nukella

Inarilainen erakkotarina nukella

Rovaniemellä nähdään legendaarisen erakko Albin Tirkkosen tarina monipuolisesti teatteria hyödyntävänä esityksenä lauantaina. Tarina on rujonkaunis kertomus yksinäisyydestä, katkeruudesta, anteeksiannosta ja lopulta sovun löytymisestä ihmisten ja Luojan kanssa.

Rahajärven keisarina tunnettu Tirkkonen (1897–1958) syntyi Savossa kievarin omistajan pojaksi. Raisu luonne ja monet vastoinkäymiset saivat hänet lopulta aikamiehenä pakenemaan Lappiin, jossa lopulta asettui Inarin Rahajärvelle. Hän ystävystyi seudulla kalastelleen toimittaja Jorma Ollikaisen kanssa, joka kirjoitti omaperäisestä erakosta eräkirjallisuuden klassikoihin kuuluvan kirjan Kelokämppä (WSOY 1962). Kirjasta löytyy Tirkkosen motto: ”Hiljaa pitää miehen kairassa kulkea ja nostaa hattua kelopuulle.”albin-025 albin-162

Kirsi-Klaudia Kangas teki vuosia sitten Metsähallituksen pyynnöstä erakosta lyhyen elämäkerran Tirkkosen vuokratupana toimivalle kämpälle. Erakko ei jättänyt Kangasta rauhaan, vaan syntyi karhean kaunis Erakon laulu –niminen näytelmä yhdessä keuruulaisen muusikko-laulajatar Raija Järvensivun kanssa. Käsikirjoitus perustuu Kelokämppä-kirjaan, kirjeisiin ja aikalaisten haastatteluihin.

Kirsi-Klaudia Kangas on asunut Inarissa 23 vuotta ja toiminut siellä oppaana, toimittajana ja kuvittajana. Hän on koulutukseltaan käsikirjoittaja ja tehnyt töitä YLE:lle. Hän asuu nykyisin Keuruulla. Järvensivu on säveltänyt Kimmo Koskimaan runoja, jotka kuljettavat juonta eteenpäin. Mukana on myös Reino Helismaan, Usko Kempin, Lasse Heikkilän, Marjo Kotirannan ja Larin-Kyöstin lauluja.

Erakon laulu lauantaina 24.9. klo 19.00 Rovaniemen helluntaiseurakunnassa Kairatie 37. Käsiohjelma.